H αμερικανική αυτοκρατορία επεκτείνεται στην Αφρική (Κ. Μπετινάκης)

Αλλος ένας πόλεμος εναντίον

ενοχλητικού πολιτικού αντίπαλου

Όλοι πανηγυρίζουν για την δολοφονία ενός ακόμα ενοχλητικού δικτάτορα. Δεν έκρυψαν τη χαρά τους κι οι ημέτεροι παπαγάλοι που δεν αναλογίζονται τις επιπτώσεις από τη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στη Λιβύη. Και που δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με  εκείνους που σxεδίασαν την επέκταση της αμερικανικής αυτοκρατορίας στην αφρικανική ήπειρο.
Γεγονός είναι πως ο στόχος της Ουάσιγκτον επιτεύχθηκε και άλλος ένας πόλεμος που είχε στόχο έναν ενοχλητικό πολιτικό αντίπαλο ολοκληρώθηκε. Προς το παρόν – λένε όσοι γνωρίζουν την περιοχή.
Όπως ο πόλεμος εναντίον του Μιλόσεβιτς –για να ολοκληρωθεί η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ή του Ιράκ για να διαλυθεί κι αυτό ως ενιαίο κράτος. Τι έχουμε στην πρώην Γιουγκοσλαβία; Τη δημιουργία ανεξάρτητων κρατιδίων χωρίς ξεκάθαρο μέλλον. Ίδε Βοσνία ή Κοσσυφοππέδιο, για να μην αναφερθούμε στο πολυεθνικό μόρφωμα που αναγνώρισαν και οι ΗΠΑ με το «συνταγματικό του όνομα».
Στο Ιράκ, μετά την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν, οι Κούρδοι δημιούργησαν το δικό τους βιλαέτι, ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής αποχωρούν παραμένοντας…
Στο μερικώς κατεχόμενο Αφγανιστάν, πανηγυρίζουν οι πολέμαρχοι που ελέγχουν τις περιοχές παραγωγής παπαρούνας, οι Ταλιμπάν ελέγχουν ένα άλλο μεγάλο τμήμα της χώρας, ενώ οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν κατορθώσει να αποσταθεροποιήσουν και το γειτονικό Πακιστάν.
Στη Λιβύη, όπου ο εμφύλιος που ξεκίνησε το Μάρτιο ως εξέγερση παρόμοια με άλλες βορειοαφρικανικές χώρες, αναμένεται τώρα να εγκατασταθεί φιλική κυβέρνηση μαριονέτα της Ουάσιγκτον προκειμένου να καλέσει αμερικανικές εταιρίες, (όπως η Χαλμπάρτον πχ που είχε αναλάβει την αποκατάσταση των τεράστιων πολεμικών καταστροφών στις υποδομές του Ιράκ), να ανοικοδομήσουν τις υποδομές που κατέστρεψαν οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί, πολεμώντας το «μισητό καθεστώς Καντάφι». Ένα μερίδιο φυσικά θα πάρουν και οι πρόθυμοι σύμμαχοι που συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Καντάφι.
——-
Αλλά να θυμίσουμε τι γράφαμε μόλις πριν μερικούς μήνες…

Γιατί διάλεξαν τη Λιβύη; (ρεπορτάζ στυξ) 11/08/2011

http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=3556

Αρκετοί σχολιαστές και αρθρογράφοι έχουν προβληματιστεί από το πραγματικά περίεργο γεγονός. ότι οι επαναστάτες της Λιβύης βρήκαν το χρόνο να συστήσουν τη δική τους κεντρική τράπεζα, πριν καν φτιάξουν κυβέρνηση.
Το Economic Policy Journal γράφει:
«Ποτέ άλλοτε δεν ακούστηκε, εν μέσω εξέγερσης, να δημιουργείται μια κεντρική τράπεζα. Άρα δεν μιλάμε για κάποιους άξεστους αντάρτες, και μάλλον υπάρχουν κάποιες πολύ ισχυρές επιρροές.».
Το CNBC αναρωτιέται:
«Πρώτη φορά βλέπουμε επαναστατική ομάδα να προχωρά σε δημιουργία κεντρικής τράπεζας εν μέσω εξέγερσης. Πόσο ισχυροί έχουν γίνει αυτοί οι κεντρικοί τραπεζίτες;».
Μια άλλη ανωμαλία, σε σχέση με την επίσημη δικαιολογία της επέμβασης της Λιβύη είναι η εξής: Υποτίθεται πως η επέμβαση έγινε για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα στοιχεία όμως άλλα λένε. Σύμφωνα με το Fox News,το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επαινεί τη Λιβύη που «έχει κάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα προτεραιότητα, και που προστατεύει νομικά τους πολίτες της».

Ρωσική αποστολή ιατρών, αναφέρει σε επίσημη αναφορά της προς τον πρόεδρο Medvedev ότι ελάχιστοι λαοί έχουν τόσες ανέσεις όσες ο λαός της Λιβύης.
Διαθέτουν πολύ καλά νοσοκομεία και δωρεάν περίθαλψη. Τα νέα ζευγάρια επιδοτούνται, τα αυτοκίνητα κοστίζουν πολύ φτηνά, τα καύσιμα είναι επίσης φτηνά, οι αγρότες δεν φορολογούνται, κλπ.
Ακόμη κι αν όλα αυτά είναι προπαγάνδα, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Καντάφι έφερε νερό στην έρημο, κατασκευάζοντας το μεγαλύτερο αρδευτικό  έργο στην ιστορία, αξίας $33 δισ.

Η εξήγηση ότι όλα έγιναν για το πετρέλαιο είναι επίσης προβληματική. Η χώρα παράγει μόλις το 2% του παγκόσμιου πετρελαίου. Το κενό μπορεί κάλλιστα να αναπληρωθεί από τα αποθεματικά της Σαουδικής Αραβίας. Άρα γιατί αυτή η σπουδή για δημιουργία κεντρικής τράπεζας;

Υπάρχει μια συνέντευξη του Αμερικανού στρατηγού ε.α Wesley Clark, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Όπως λέει ο στρατηγός, το 2001 τον ενημέρωσαν πως η Αμερική σκοπεύει να πολεμήσει με το Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο, τη Σομαλία, το Σουδάν, το Ιράν, και τη Λιβύη. «Αντικειμενικός στόχος είναι η αποσταθεροποίηση της Συρίας η επιβολή καθεστωτικής αλλαγής μέσω συγκαλυμμένης ένοπλης εξέγερσης από ισλαμιστές οπλοφόρους», είχε πει επίσης τότε ο στρατηγός Κλαρκ…

Τι κοινό έχουν αυτές οι χώρες; Σε τραπεζικό επίπεδο, καμία τους δεν αποτελεί μέλος της Bank for International Settlements (BIS). Αυτό το στοιχείο τις εξαιρεί από το μακρύ χέρι των ελέγχων της «κεντρικής τράπεζας των κεντρικών τραπεζών» της Ελβετίας.
Οι πιο ανυπότακτες όλων είναι η Λιβύη και το Ιράκ. Και οι δυο έχουν ήδη δεχτεί επίθεση. Στο Examiner.com αναφέρεται πως 6 μήνες πριν οι ΗΠΑ μπουν στο Ιράκ, η χώρα είχε προχωρήσει στην αποδοχή ευρώ αντί δολαρίων για το πετρέλαιό της. Αυτή η κίνηση απειλούσε τη παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου ως «πετροδολάριο».

Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα, ο Καντάφι είχε ξεκινήσει προσπάθεια άρνησης του δολαρίου και του ευρώ, και κάλεσε τις αφρικανικές και αραβικές χώρε να πουλάνε πετρέλαιο σε ένα νέο νόμισμα, το χρυσό δηνάριο. Μάλιστα προωθούσε την ιδέα μιας ενωμένης Αφρικής με 200 εκατομμύρια κατοίκους, που θα χρησιμοποιούσε αυτό το νέο νόμισμα. Οι μόνοι αντίθετοι στη πρόταση του ήταν η Νότιος Αφρική και ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου. Αυτή η πρωτοβουλία θεωρήθηκε ως απειλή για την οικονομική σταθερότητα του πλανήτη, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ. Ο Καντάφι όμως δεν φάνηκε να πτοείται.
Και έτσι ξαναγυρνάμε στο αίνιγμα της νέας λιβυκής κεντρικής τράπεζας. Όπως αναφέρει το Market Oracle, η κεντρική τράπεζα της Λιβύης είναι 100% κρατική.  Η κυβέρνηση τυπώνει το δικό της χρήμα (δηνάριο) μέσω της δικής της τράπεζας.
Η χώρα είναι αυτάρκης, διαθέτει πόρους, είναι κυρίαρχη, και συνεπώς μπορεί να ορίζει την οικονομική της μοίρα. Το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζικών Καρτέλ της παγκοσμιοποίησης είναι ότι για να κάνουν δουλειές με τη Λιβύη, πρέπει να περάσουν από τη κεντρική της τράπεζα, και το εθνικό της νόμισμα, στα οποία όμως δεν έχουν καμιά επιρροή. Για αυτό και η διάλυση αυτής της τράπεζας μπορεί να μην αναφέρεται στις ομιλίες του Ομπάμα και του Σαρκοζί, αλλά σίγουρα αποτελεί βασικό λόγο για την επίθεσή τους στον Καντάφι.

Η Λιβύη δεν διαθέτει μόνο πετρέλαιο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η κεντρική της τράπεζα έχει περίπου 144 τόνους χρυσού στα θησαυροφυλάκια της. Με αυτόν τον θησαυρό, ποιος χρειάζεται την BIS, ή το ΔΝΤ και τους κανόνες του;
Για αυτό ας εξετάσουμε τους κανόνες της BIS και την επίδρασή τους στις τοπικές οικονομίες. Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της BIS, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να έχουν ως κύριο σκοπό τους την σταθερότητα των τιμών. Και θα πρέπει να είναι ανεξάρτητες από τις κυβερνήσεις, ώστε να μην επηρεάζονται από πολιτικές βουλήσεις. Θα πρέπει να υπάρχει σταθερή χρηματική προσφορά, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται την επιβάρυνση του λαού με ξένο χρέος. Ο κεντρικές τράπεζες αποθαρρύνονται από το να τυπώνουν χρήμα, και να τα χρησιμοποιούν για το καλό του κράτους, είτε άμεσα, είτε ως δάνειο.

Σύμφωνα με άρθρο της Asia Times του 2002,
«οι κανόνες της BIS εξυπηρετούν απλά το ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα, ακόμη και εις βάρος των εθνικών οικονομιών. Η BIS κάνει στα εθνικά τραπεζικά συστήματα αυτό που το ΔΝΤ κάνει στα εθνικά νομισματικά καθεστώτα. Οι εθνικές οικονομίες που πέφτουν θύμα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, δεν εξυπηρετούν πλέον τα εθνικά συμφέροντα».
Η άποψη είναι ότι αν μια κυβέρνηση δανειστεί από δική της κεντρική τράπεζα, αυτό οδηγεί σε πληθωρισμό. Αν δανειστεί όμως από ξένες τράπεζες ή από το ΔΝΤ, αυτό δεν ισχύει. Στη πραγματικότητα όμως όλες οι τράπεζες τυπώνουν τα χρήματα που δανείζουν, είτε είναι ιδιωτικές, είτε κρατικές. Το περισσότερα καινούργιο χρήμα σήμερα προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό. Αν το δανειστείς από κρατική κεντρική τράπεζα, είναι σχεδόν πάντα χωρίς επιτόκιο, και αυτό αποδείχθηκε ότι μειώνει το κόστος των δημοσίων προγραμμάτων κατά 50% (μέσο όρο).
Έτσι ακριβώς λειτουργεί το σύστημα της Λιβύης. Και έτσι εξηγείται το πώς η Λιβύη βρίσκει χρήματα για δωρεάν εκπαίδευση και δωρεάν ιατρική περίθαλψη.  Έτσι μπορεί και δίνει στα νέα ζευγάρια άτοκα δάνεια ύψους $50.000. Και έτσι βρέθηκαν τα $33 δισ. που έφτιαξαν το πελώριο αρδευτικό έργο στη έρημο. Μάλιστα, οι σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ απειλούν τώρα το συγκεκριμένο έργο.

Άρα, ο πόλεμος είναι για το πετρέλαιο ή για τις τράπεζες;  Μπορεί και για τα δυο. Μπορεί και για το νερό. Αν διαθέτει ενέργεια, νερό, και άφθονη πίστωση για να δημιουργήσει υποδομές, τότε ένα κράτος δεν χρειάζεται ξένους δανειστές. Και αυτή είναι η απειλή που προκαλεί η Λιβύη. Το να δείξει στον κόσμο τι είναι δυνατόν να γίνει.
Τα περισσότερα κράτη μπορεί να μην διαθέτουν πετρέλαιο, διαθέτουν όμως νέες τεχνολογίες, που μπορούν να καταστήσουν τις οικονομίες τους μη εξαρτώμενες τράπεζες, μειώνοντας στο μισό τα έξοδά τους.
Η ανεξαρτησία από την εξάρτηση της ενέργειας ελευθερώνει τις χώρες από τα δίχτυα των διεθνών τραπεζιτών, και από την ανάγκη να μετατοπίσουν την παραγωγή της οικονομίας του από την εσωτερική αγορά στη διεθνή αγορά, έτσι ώστε να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
Αν πέσει η κυβέρνηση του Καντάφι, θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν η νέα κεντρική τράπεζα σπεύσει να ενταχθεί στην BIS, και αν η εθνικοποιημένη πετρελαϊκή βιομηχανία πουληθεί σε επενδυτές, και τέλος αν η ιατρική περίθαλψη αλλά και η παιδεία, συνεχίσουν να είναι δωρεάν.
——–
Με την κατάληψη της Λιβύης από τους καθοδηγούμενους από τη CIA αντάρτες, η επιχείρηση AFRICOM θα στραφεί σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπου έχει κάνει επενδύσεις ή έχει εμπορικό ενδιαφέρον ο νέος μεγάλος αναδυόμενος οικονομικός αντίπαλος – η Κίνα.
Η Ουάσιγκτον έχει αναβιώσει το παλιό γνωστό παιχνίδι της αποικιοκρατίας. Όπως τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ χρηματοδότησε η τοπική περελαιοβιομηχανία, έτσι και τώρα, το λιβυκό πετρέλαιο θα αποζημιώσει τις γαλλικές και βρετανικές βόμβες που …σπαταλήθηκαν.
Το αφρικανικό πετρέλαιο και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές των χωρών αμερικανικού ενδιαφέροντος, στην Μαύρη Ήπειρο, θα κληθεί να χρηματοδοτήσει τη νέα αφρικανική αυτοκρατορία που πάει να επεκταθεί το ΝΑΤΟ -οι ΗΠΑ δηλαδή.
ΥΓ. Κι όμως αυτοί αποφασίζουν για τις τύχες του κόσμου…
Θαυμάστε επίπεδο υπουργού, πως αντιμετώπισε την είδηση για τη δολοφονία του πολιτικού της αντιπάλου Μοαμάρ Καντάφι:
Το είπε χαμογελώντας και χτυπώντας παλαμάκια η υπουργός Εξωτερικών της υπερδύναμης Χίλαρυ Κλίντον (που δεν έχει ακόμα φιλοδοξίες ότι θα γίνει και πρόεδρος) και το αποτύπωσε η τηλεοπτική κάμερα:
«Ήρθαμε, είδαμε, πέθανε χα-χα-χα».
Δείτε το βίντεο του CBS news :

http://www.informationclearinghouse.info/article29472.htm

Η Χίλαρυ Κλίντον βρισκόταν στη Λιβύη στις αρχές της εβδομάδας για συναντήσεις με τους χρηματοδοτούμενους υποτακτικούς της του National Transitional Council (NTC- Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου).

ΥΓ 2.«Τα πρόσωπα των ηγετών «των δημοκρατιών του κόσμου» έδειχναν τέτοια ευτυχία, όταν πληροφορήθηκαν το θάνατο του Καντάφι, σα να θυμόντουσαν πως βασάνιζαν γάτες στα υπόγεια, στη νιότη τους», έγραψε στο twiter του ο Ρώσος απεσταλμένος στο ΝΑΤΟ Dmitry Rogozin…

 

ΠΗΓΗ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: